Vad kul att du har hittat hit. Du ska nu få ta del av träningsprogram som är noggrant skrivna av tre Olympiska mästare. Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Peppe Femling.

Alla våra träningsprogram finns i tre olika nivåer, nybörjare, medel, elit. Nybörjarprogrammet är för dig som tränat väldigt lite, eller inte alls, tidigare. Medelnivån är för dig som tränat tidigare, men som vill ha mer regelbundenhet och seriositet i din träning. Elitprogrammet är till för dig som kan lägga mycket tid på din träning och som har en bra träningsbakgrund sedan tidigare. Men med vårt guldabonnemang så är du fri att välja fritt mellan de olika programmen och testa dig fram till vilken nivå som passar dig bäst.

 

Förutom träningsprogram så hittar du med ett guldabonnemang också teknikfilmer i klassisk skidåkning liksom tips på styrkeprogram att köra i gymmet.

 

Vill du inte ha ett abonnemang går det istället att köpa separata träningsprogram inför Vasaloppet, tanken med de programmen är att göra dig förberedd för resan mellan Sälen - Mora, även detta program går att få i tre olika nivåer.

 

Vi använder oss av den vanligaste pulsbaserade klassificeringen av träning som finns i Sverige. Det är samma sätt att dela in träningen som vi själva gör dagligen i våra elitsatsningar. A1, A2 och A3 träning. A3 träningen delas sedan också in i tre olika nivåer, A3-, A3, A3+. Nedan kommer en förklaring för de olika träningskategorierna.

A1 = Låg intensitet. Används vid långa och lugna pass. 60-75 % av maxpuls.

A2 = Medel intensitet. Används vid lite kortare men mer intensiva pass jämfört med A1. 75-85% av maxpuls.

A3- = Här har du din mjölksyratröskel. Det är vid denna nivå du börjar producera mjölksyra. Ca 85 % av maxpuls

A3 = Hög intensitet. Korta och tuffa pass. 85-95% av maxpuls.

A3+ = Detta är den högsta intensiteten. Maxträning. 95-100% av maxpuls.

Om du inte vet vad du har för maxpuls finns det en ungefärlig formel som går att använda. 220 – din ålder. Det vill säga, är du 35 år gammal så blir din ungefärliga maxpuls 185. När du kör A1 så ska din ungefärliga puls vara mellan 111-139 och så vidare.

 

Självklart är det bra om du följer våra träningsprogram till punkt och pricka. Men ibland så går det inte, du kanske är sjuk, har ett viktigt möte på jobbet eller något annat. Då är det bara att försöka flytta om i programmet och vara flexibel, om du tex tränar en tisdag istället för måndag någon gång ibland så är inte det hela världen. Se våra program som en grund och kom ihåg att den bästa träningen, är den träningen som blir av. Är det något du ska försöka prioritera så är de de gångerna det är intervallpass. De är oftast de viktigaste passen. Tanken är att du ska kunna använda våra träningsprogram oavsett om du bor där det finns snö eller inte. Så om du åker rullskidor eller skidor när det är planerat klassiskt beror helt enkelt på vilka förutsättningar just du har.

Pulszoner

För att få reda på din maxpuls kan du ta din 220 - din ålder (Ex. 220 - 30år = ca 190 maxpuls).